TRAŽI POJAM

Vina Ravalico, Nova Vas

Vina Ravalico, Nova Vas

Ljubav prema tradiciji i vinu – glavna je tajna stoljetne tradicije vinogradarstva i vinarstva

986. godine prvi su u Istri počeli etiketirati i flaširati vina… znate li koga smo posjetili??!!??

Polako se bliži kraj rujna, mjeseca u kojem ispraćamo ljeto uz čari rane jeseni. Mjesec je to prekrasnih prizora širom istarskih vinograda. Istra je oduvijek bila poznata kao vinorodni kraj. Kvalitetna istarska vina sjajno su se sljubila s vrhunskom lokalnom gastronomijom te nam upravo ona omogućavaju potpuni gastronomski doživljaj pojedinog specijaliteta.

U Novoj Vasi, mirnom mjestu kraj Brtonigle početkom 1900 – tih godina započela je vinska priča obitelji Ravalico. 1903. godine Brunov pradjed Giovanni proizveo je prvo vino, a tradicija duga preko stoljeća uspješno se nastavlja.

Danas obiteljska vinarija Ravalico, s čijim se iznimnim vinima susrećemo po restoranima te na vinskim manifestacijama poput značajne Vinistre ima preko 40 hektara vinograda te godišnje proizvede 300 tisuća litara vina.

 

 

Prošetale smo prekrasnim vinogradima obitelji Ravalico te posjetile vinski podrum. U sklopu podruma čije zidove krase brojna priznanja i diplome nalazi se degustacijska sala.

Uređena u tradicionalnom istarskom stilu kapaciteta je do 45 osoba. Degustacija vina može biti organizirana za grupe, ali i za individualne goste. Individualni posjetitelji su dobrodošli i bez najave, dok je za veće grupe preporuka prethodna najava.

Vinoljupci ( i oni koji to postaju kad kušaju ova izvrsna vina) mogu degustirati navedena vina: Pinot sivi, Chardonnay, Malvaziju, Muškat bijeli, Cabernet Sauvignon, Merlot, Rose’ ( ili samo određena – po želji) te 2 pjenušca Brighi Brut i Brighi Brut Rose’.

Vrijeme je berbe, zatekle smo odličnu radnu atmosferu, zadovoljne turiste koji su se opskrbili vinom, uživale u prirodi i kvalitetnom vinu. Francesco nas je odveo i do jednog par kilometra udaljenog vinograda. Vrijeme u vožnji iskoristile smo da mu postavimo i par pitanja.

 

 

Koliko traje berba? Berete koliko vidimo strojno, dakle ručna berba je prošlost?
Berba traje vremenski nešto više od mjesec dana, no efektivno traje 2 do 3 tjedna. Kako je koji vinograd zreo odnosno spreman za berbu tako ga beremo. Ukoliko su visoke temperature beremo i po noći da po danu grožđe ne bude na suncu. Već 20 godina beremo strojno (tako da smo na ručnu berbu i zaboravili – našalio se Francesco). Mlade vinograde beremo ručno. Upravo na ovom vinogradu na koji sad idemo danas ćemo ručno brati crnu malvaziju.

Crna malvazija? Nešto novo se sprema?
Da, ove godine nam je urodila plodom i beremo ju prvi put. Sljedeće godine planiramo na tržište s njom.

Kako se plasirate na tržište?
Najviše prodajemo po restoranima i to po cijeloj Hrvatskoj, osobito na Jadranskoj obali od Makarske do Savudrije. Također, u unutrašnjosti (Zagreb, Karlovac), ali manje količine. Sa restoranima njegujemo dobru poslovnu suradnju. Imamo veliki broj restorana sa kojima radimo duži period, čak i preko 20 godina.

 

 

Planovi za budućnost, osim spomenute crne malvazije ?

I dalje raditi vino vrhunske kvalitete te proširiti izvoz na talijansko tržište, gdje smo se već plasirali. Isto tako plasirati se na ostala strana tržišta.

Priveli smo razgovor kraju i krenuli u šetnju vinogradom, mjestom gdje počinje svaka vinska priča – tu je tlo na kojem raste vinova loza, a briga, posvećenost i ljubav prema vinogradima odmah se primijeti.

Do sljedećeg posjeta uživat ćemo u omiljenim vinima malvaziji i muškatu te najdražem pjenušcu Brighi Brut Rose’.

 

 

F & F RAVALICO
Nova Vas 101, 52474 Brtonigla
Facebook: F.&F. Ravalico Vinarstvo
Instagram: ravalico_vinarstvo
Web: f-f-ravalico.hr
Mob.: 098 219 045
E-mail: ravalico@net.hr

 

admin
Preko 90 ostvarenih suradnji s istarskim ugostiteljima, vinarima, tartufarima, organizatorima manifestacija i ostalim nositeljima turističke ponude Od malih nogu redovito posjećujemo restorane, konobe, manifestacije i festivale vezane uz istarsku gastronomiju. Obožavamo istarsku kuhinju i lokalne proizvode: pršut, sir, tartufe, tradicionalnu tjesteninu, ombolo, kobasice, kroštule, fritule, maslinovo ulje, … kao i vrhunska istarska vina koja se savršeno sljubljuju uz istarske delicije. Naša ideja o promoviranju istarske gastro scene nastala je iz velike ljubavi i strasti prema Istri i istarskoj gastronomiji. Sasvim spontano, 07. svibnja 2019. godine prilikom posjeta jednom restoranu osnovale smo gastronomski vodič pod nazivom delicious.istrian.restaurants, za sve ljubitelje istarske kuhinje koji su u potrazi za dobrim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima na području Istre. Od tada vodimo Internet blog i instagram profil delicious.istrian.restaurants, putem kojih dijelimo svoje osobno gastronomsko iskustvo isključivo o do sada posjećenim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima. Svaki posjet je popraćen našim slikama ambijenta i jela, kratkim osvrtom i recenzijama cjelokupne usluge sa stajališta gosta u 7 kategorija: lokacija, ambijent, osoblje, okus jela, dekoracija jela, ponuda i cijena. Izuzetno nam je drago što već više od godinu dana doprinosimo promociji istarske eno - gastro ponude. Oduševljene smo činjenicom da je veliki broj ugostitelja prepoznao potencijal suradnje s blogerima i influencerima, tako da već imamo popis ugostiteljskih objekata koje ćemo posjetiti do kraja godine. Također, ponosne smo što je naš rad i trud od samog početka prepoznat te odlično prihvaćen od strane ugostitelja, kao i od strane potencijalnih gostiju koji nam se svakodnevno javljaju putem instagrama, gdje danas imamo 11.500 pratitelja. Prate nas ugostitelji, vinari, maslinari, razne cijenjene ličnosti, prijatelji i brojni ljubitelji istarskih delicija, kojima se ovim putem od srca zahvaljujemo na podršci. Nadahnute dosadašnjim radom i potrebom da uz ugostiteljske objekte promoviramo i vinare, maslinare, tartufare i ostale nositelje istarske turističke ponude u suradnji s MAKE studijom iz Poreča odlučile smo se za izradu web stranice, kao i za novo ime DELISTRIA. Uskoro nova iznenađenja, pratite nas!!! Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese

POGLEDAJTE I OVE RECENZIJE