TRAŽI POJAM

Chef Vjekoslav Podunavac: Nisam ni slutio da ću kuhinju zavoljeti do te mjere

Chef Vjekoslav Podunavac: Nisam ni slutio da ću kuhinju zavoljeti do te mjere

Razgovarale smo s mladim, svestranim i iznimno perspektivnim chefom Vjekoslavom Podunavcem

Ovaj put vam donosimo jednu malo drugačiju priču! Naime, bilo nam je iznimno zadovoljstvo razgovarati s mladim, svestranim i izuzetno perspektivnim chefom Vjekoslavom Podunavcem te između ostalog saznati i kakav je zapravo Vjeko izvan kuhinje. Razgovor je protekao potpuno opušteno, a našeg sugovornika smo doživjele kao vrlo ambicioznu, vedru i pozitivnu osobu.

Iako smo pomislile da je Vjeko još u djetinjstvu hitio biti kuhar, odmah na početku razgovora sa smiješkom na licu to demantira te nam priča kako se želja pojavila nakon što je stariji brat upisao školu za kuhara.

 

 

U samim počecima kuharstva radio sam u tadašnjem Istraturistovom hotelu Aurora. Zatim sam dobio poziv za Njemačku, gdje sam u jednom restoranu započeo raditi kao ,,lavapiatti,, (perač suđa) i nakon kratkog vremena postao chef kuhinje. Radio sam tamo nekoliko godina i onda me kontaktirao glavni chef restorana Mundoaka Nenad Pančić te sam se odlučio vratiti u Hrvatsku i prihvatio posao na umaškoj adresi Mundoake. Kad smo spomenuli Nenada moram napomenuti da je taj čovjek moj uzor i dugogodišnja inspiracija, a osobito kada je riječ o modernoj kuhinji. Isto tako dva mjeseca sam radio u njemačkom hotelskom restoranu Landgasthof Löwen pod vodstvom popularnog chefa Alexandera Ruhlanda, koji me je znatno nadahnuo za daljnji rad –  predstavio nam je kroz ugodan razgovor u kratkim crtama prijašnje radno iskustvo.

 

 

Inače, Vjeko je već duže vrijeme zaposlen u renomiranoj istarskoj konobi Morgan, gdje smo imale čast u više navrata kušati njegove izvanredne kulinarske kreacije koje priprema zajedno s glavnom cheficom kuhinje Anom Morgan. Također, saznale smo da je timski igrač i da jako poštuje ljude s kojima radi. S obzirom da naporno radi i veliku većinu vremena provodi upravo na poslu zanimalo nas je tko mu je najveća podrška – supruga Ionela (odgovorio je bez razmišljanja); supruga i djeca mi daju najviše snage te su mi oni ujedno i najveća motivacija – priča nam sa zadovoljstvom ponosni otac Stefana i Marine Luise.

 

 

Volim svoj posao, ustvari to mi više nije posao nego nešto jače od ljubavi prema kuhanju. Prije par godina nisam ni slutio da ću kuhinju zavoljeti do te mjere da danas čim se probudim odmah pomislim što novo pripremiti, kako pripremiti nešto što nitko nema, a da bude ukusno i vizualno atraktivno jer konkurencija je danas jaka. Jednostavno kako bi uspjeli moramo biti svoji, uključiti svoj mozak, upotrijebiti vlastite vještine i pokazati svu predanost poslu. Za uspjeh je podjednako bitan kontinuirani rad, kao i ljubav prema kuhinji – govori nam naš sugovornik pun volje, želje i entuzijazma te dodaje da je njegova vizija prema suvremenom kuharstvu dati namirnicama svu ljubav koju imaš u sebi prema njima.

 

 

Zanima me sve što se tiče kuhanja, a posebno kulinarstvo, slastičarstvo i pekarstvo. Malo po malo se sve više upoznajem sa čarobnim svijetom slastica. Najveći izazov u kuhinji mi je priprema, dobra priprema je više od pola posla. Volim eksperimentirati i nove ideje provoditi u djelo. Najviše volim pripremati jela iz talijanske i kineske kuhinje, a s najvećim guštom pripremam rižoto jer istinski dobar rižoto nije lako napraviti – otkriva nam Vjeko.

 

 

Kako nam je Vjeko sam spomenuo chefa Nenada Pančića tako smo mi kao velike ljubiteljice dobre hrane i istarskih restorana bile znatiželjne i odmah ga upitale koja su mu 3 istarska chefa izvan radnog okruženja najveća inspiracija? Chef Deniz Zembo kod kojega sam pohađao edukaciju za Specijalista kreativne kuhinje, zatim hrvatski chef godine Fabricio Vežnaver te predsjednica udruženja ugostitelja JRE Hrvatska chefica Marina Gaši – spremno je odgovorio Vjeko.

 

 

Oduševilo nas je što Vjeko upravo poput nas iznimno cijeni i podržava brojne lokale proizvođače, među kojima je i OPG Montonese koji se bavi uzgojem mikro bilja. Isto tako, njegova omiljena vina Xtrian Brut i Ambru potpisuje poznata istarska vinarija Veralda.

Budite svoji, radite ono što volite i sve će doći na svoje mjesto. I još nešto: ,,nikad ne zaboravite u kojoj pokrajini kuhate,, – poručio je Vjeko za kraj.

 

 

Chef Vjekoslav Podunavac
Radno mjesto: konoba Morgan, Brtonigla
Facebook: vjekoslav.podunavac
Instagram: vjekopodunavac

Fotografije: 3, 4, 5, 6 i 7 ustupio na korištenje Vjekoslav Podunavac

Pratite nas i na Instagramu: DELISTRIA

 

admin
Preko 90 ostvarenih suradnji s istarskim ugostiteljima, vinarima, tartufarima, organizatorima manifestacija i ostalim nositeljima turističke ponude Od malih nogu redovito posjećujemo restorane, konobe, manifestacije i festivale vezane uz istarsku gastronomiju. Obožavamo istarsku kuhinju i lokalne proizvode: pršut, sir, tartufe, tradicionalnu tjesteninu, ombolo, kobasice, kroštule, fritule, maslinovo ulje, … kao i vrhunska istarska vina koja se savršeno sljubljuju uz istarske delicije. Naša ideja o promoviranju istarske gastro scene nastala je iz velike ljubavi i strasti prema Istri i istarskoj gastronomiji. Sasvim spontano, 07. svibnja 2019. godine prilikom posjeta jednom restoranu osnovale smo gastronomski vodič pod nazivom delicious.istrian.restaurants, za sve ljubitelje istarske kuhinje koji su u potrazi za dobrim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima na području Istre. Od tada vodimo Internet blog i instagram profil delicious.istrian.restaurants, putem kojih dijelimo svoje osobno gastronomsko iskustvo isključivo o do sada posjećenim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima. Svaki posjet je popraćen našim slikama ambijenta i jela, kratkim osvrtom i recenzijama cjelokupne usluge sa stajališta gosta u 7 kategorija: lokacija, ambijent, osoblje, okus jela, dekoracija jela, ponuda i cijena. Izuzetno nam je drago što već više od godinu dana doprinosimo promociji istarske eno - gastro ponude. Oduševljene smo činjenicom da je veliki broj ugostitelja prepoznao potencijal suradnje s blogerima i influencerima, tako da već imamo popis ugostiteljskih objekata koje ćemo posjetiti do kraja godine. Također, ponosne smo što je naš rad i trud od samog početka prepoznat te odlično prihvaćen od strane ugostitelja, kao i od strane potencijalnih gostiju koji nam se svakodnevno javljaju putem instagrama, gdje danas imamo 11.500 pratitelja. Prate nas ugostitelji, vinari, maslinari, razne cijenjene ličnosti, prijatelji i brojni ljubitelji istarskih delicija, kojima se ovim putem od srca zahvaljujemo na podršci. Nadahnute dosadašnjim radom i potrebom da uz ugostiteljske objekte promoviramo i vinare, maslinare, tartufare i ostale nositelje istarske turističke ponude u suradnji s MAKE studijom iz Poreča odlučile smo se za izradu web stranice, kao i za novo ime DELISTRIA. Uskoro nova iznenađenja, pratite nas!!! Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese

POGLEDAJTE I OVE RECENZIJE