TRAŽI POJAM

Vinarija Baćac, Kukurini

Vinarija Baćac, Kukurini

 

Uvjerile smo se da je vino uistinu glazba za dušu

Na području istočne Istre, u mirnom selu Kukurini nedaleko Pićana nalazi se jedna po mnogo čemu posebna istarska vinarija. Naime, riječ je o vinariji Baćac, čija je obiteljska vinska priča započela prije više od 100 godina kada je Anton Tone Baćac zasadio prve vinove loze, a zatim proizveo prvih 50 litara vina. Za uspjeh vinarije u koji je kroz godine uloženo puno ljubavi, rada, truda i emocija zaslužne su četiri generacije obitelji Baćac: Anton Tone, Anton Tonin, Feručo i Goran.

Danas vinariju uspješno vodi Goran Baćac, koji je još kao dijete počeo pomagati svojima oko raznih poslova u vinogradu i podrumu. Inače, Goran je 2003. godine proizveo prve etikete, a profesionalno se počeo baviti vinarstvom 2007. godine, kada mu je obitelj prepustila vodstvo OPG – a.

 

 

Posjetivši vinariju Baćac uvjerile smo se da je vino uistinu glazba za dušu. Pri dolasku nas je dočekala ljubazna Ardea, dugogodišnja djelatnica, koja nas je odvela do interesantnog vinskog podruma s barrique bačvama. Nećemo vam otkriti sve detalje, ali na samom ulasku u prije tri godine obnovljen vinski podrum impresioniralo nas je nekoliko zanimljivosti poput fotografija na kojima su prikazane sve 4 generacije te staklenog dijela tla u kojem se nalazi poklopac stare drvene bačve iz daleke 1920. godine.

 

 

Zatim nas je simpatična Ardea lijepo ugostila u prostoru za prezentaciju, degustaciju i prodaju vina. Degustacijska sala je podijeljena na dva dijela: manji dio u kojem se nalazi kamin te jedan veći, prostraniji dio. Cijeli prostor odiše svježinom i ugodom.

Nakon kratkog vremena pridružio nam se i prijateljski raspoložen Goran te smo započeli degustaciju vina. Na samom početku kušale smo Malvaziju istarsku iz berbe 2020. Uz dobru čašicu malvazije uživale smo u pršutu, siru i maslinovom ulju domaćina.

 

 

U iduće vino, Rosé Nicol (beba 2020), zaljubile smo se u roku sekunde. Ovaj fantastičan rosé dobio je ime prema Goranovoj supruzi Nikolini, a proizveden je od 80% Cabernet Sauvignona i 20% Merlota.

 

 

Još jedno iznenađenje u nizu, Merlot iz berbe 2019. Znatno drugačiji od većine merlota koje smo imale prilike kušati, oduševio je sva naša osjetila.

 

 

Kaže se da šećer dolazi na kraju, a u ovom slučaju to je naša omiljena sorta – muškat. Po prvi puta smo kušale Muškat žuti (berba 2019) vinarije Baćac. Ovo vino jednostavno morate sami doživjeti.

 

 

Mirisi, okusi i boje spomenutih vina potpuno su nas oduševili. Svako vino probudilo je u nama emociju i novi doživljaj. Zaista možemo reći da su vina s potpisom ovog iznimno kreativnog vinara doista nešto posebno i jedinstveno.

U ponudi nalazimo 5 očaravajućih vinskih etiketa: Malvaziju istarsku, Rosè Nicol, Muškat žuti, Merlot te kupažu zvanu Calypsa nera (60% Merlot i 40% Cabernet Sauvignon).

 

 

U razgovoru saznajemo da obitelj Baćac trenutno njeguje četiri hektara vinograda, koji su smješteni na 280 metara nadmorske visine. Od sorti obrađuju: Malvaziju, Merlot, Cabernet Sauvignon, Refošk, Game te Muškat žuti.

Svakako moramo naglasiti da smo nedavno kušale veliko vino s brojnim pozitivnim karakteristikama, vino koje obuzima nepce  –  Calypsu neru iz berbe 2016. S obzirom da smo iz pouzdanih izvora otkrile da je berba 2017 još bolja, ostavile smo je za novi susret. Hmm, a zašto ime Calypsa? Kraj odgovora glasi: ,,kad probaš Calypsu da te obuzme,, , a ostale zanimljivosti ispričat će vam prilikom posjeta vinariji.

 

 

Druženje smo priveli kraju na mjestu gdje smo i započeli – u podrumu. No ovoga puta Goran nas je odveo u podrum s inox bačvama, koji se nalazi ispod prostora za degustaciju. Tu smo upoznale i Goranovog tatu, gospodina Feruča te kušale izvanrednu malvaziju koju će vjerojatno nazvati Malvazija Select, a dobivena je od grožđa iz vinograda starih preko 70 godina.

Za sam kraj ostavile smo tekući bombon, odnosno Muškat iz berbe 2020. koji ispunjava nepce božanstvenim okusima.

 

 

Priznajemo, nagrađivani vinski biseri obitelji Baćac naše su novo otkriće, no odmah su nam prirasli srcu, kako zbog odličnih vinskih kapljica koje odgovaraju našim ukusima, tako i zbog divne prijateljske atmosfere.

 

 

Novost u ponudi

U vinariji Baćac osmislili su i jedan novi projekt, koji će zasigurno zaintrigirati ljubitelje prirode i dobre vinske kapljice. Ukratko, očekuje vas uživanje u prirodnim ljepotama i pješačenje pod stručnim vodstvom licenciranog vodiča, a pri povratku u vinariju osigurana je prigodna degustacija vina uz pršut, sir i domaće kroštule. Za sve dodatne informacije obratite se na broj 091 892 2707 ili na email ardejagr@gmail.com.

 

 

Pozivamo vas da posjetite vinariju Baćac i uz stručno vođenu degustaciju uživate u vrhunskim vinima z Kukurini.

Vinoljupci, svakako ih potražite i na Vinistri, sigurne smo da se nećete razočarati. Živjeli!

 

 

Vinarija Baćac
Kukurini 16, 52332 Kukurini
Radno vrijeme: 9 – 18 h
Napomena: grupe uz prethodnu najavu
Tel: 052 869 090
Mob: 091 186 9090
Email: vinazkukurini@gmail.com
Web: vinabacac
Facebook: Vina Baćac
Instagram: bacacwinery

Pratite nas i na Instagramu: DELISTRIA

 

admin
Preko 90 ostvarenih suradnji s istarskim ugostiteljima, vinarima, tartufarima, organizatorima manifestacija i ostalim nositeljima turističke ponude Od malih nogu redovito posjećujemo restorane, konobe, manifestacije i festivale vezane uz istarsku gastronomiju. Obožavamo istarsku kuhinju i lokalne proizvode: pršut, sir, tartufe, tradicionalnu tjesteninu, ombolo, kobasice, kroštule, fritule, maslinovo ulje, … kao i vrhunska istarska vina koja se savršeno sljubljuju uz istarske delicije. Naša ideja o promoviranju istarske gastro scene nastala je iz velike ljubavi i strasti prema Istri i istarskoj gastronomiji. Sasvim spontano, 07. svibnja 2019. godine prilikom posjeta jednom restoranu osnovale smo gastronomski vodič pod nazivom delicious.istrian.restaurants, za sve ljubitelje istarske kuhinje koji su u potrazi za dobrim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima na području Istre. Od tada vodimo Internet blog i instagram profil delicious.istrian.restaurants, putem kojih dijelimo svoje osobno gastronomsko iskustvo isključivo o do sada posjećenim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima. Svaki posjet je popraćen našim slikama ambijenta i jela, kratkim osvrtom i recenzijama cjelokupne usluge sa stajališta gosta u 7 kategorija: lokacija, ambijent, osoblje, okus jela, dekoracija jela, ponuda i cijena. Izuzetno nam je drago što već više od godinu dana doprinosimo promociji istarske eno - gastro ponude. Oduševljene smo činjenicom da je veliki broj ugostitelja prepoznao potencijal suradnje s blogerima i influencerima, tako da već imamo popis ugostiteljskih objekata koje ćemo posjetiti do kraja godine. Također, ponosne smo što je naš rad i trud od samog početka prepoznat te odlično prihvaćen od strane ugostitelja, kao i od strane potencijalnih gostiju koji nam se svakodnevno javljaju putem instagrama, gdje danas imamo 11.500 pratitelja. Prate nas ugostitelji, vinari, maslinari, razne cijenjene ličnosti, prijatelji i brojni ljubitelji istarskih delicija, kojima se ovim putem od srca zahvaljujemo na podršci. Nadahnute dosadašnjim radom i potrebom da uz ugostiteljske objekte promoviramo i vinare, maslinare, tartufare i ostale nositelje istarske turističke ponude u suradnji s MAKE studijom iz Poreča odlučile smo se za izradu web stranice, kao i za novo ime DELISTRIA. Uskoro nova iznenađenja, pratite nas!!! Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese

POGLEDAJTE I OVE RECENZIJE