TRAŽI POJAM

Museum of Hum Aura i Distillery bar Aura, Hum

Museum of Hum Aura i Distillery bar Aura, Hum

 

Čarolija prošlosti u muzeju najmanjeg grada na svijetu

U četvrtak, 14. travnja nam je pripala čast među prvima doživjeti jednu zadivljujuću i vrlo zanimljivu istarsku priču koja je najmanjem gradu na svijetu Humu podarila sasvim novu, atraktivnu dimenziju. Naime, u društvu nama vrlo drage obitelji Sirotić, njihovih iznimno ljubaznih djelatnika i predstavnika medija razgledale smo spektakularni Museum of Hum AurA i sjajno uređen Distillery bar AurA.

 

 

Inače, obitelj Mišela Sirotića je osnovala vrhunski istarski brend AurA, široj javnosti poznat po proizvodnji 25 vrsta ekskluzivnih tradicionalnih rakija, likera i džemova od samoniklog bilja te divljeg voća ubranog u ekološki čistom okolišu, ali i dva gina filtrirana kroz aktivni ugljen.

 

 

Potvrda visoke kvalitete Aurinih proizvoda je dokazana i s čak 24 zlatna odličja osvojena na značajnim europskim i svjetskim natjecanjima. Dok je ovaj originalni projekt koji su realizirali u Humu definitivno novi iskorak u pozicioniranju sjevera Istre i valorizaciji naslijeđenog.

 

 

Sama činjenica da su Museum of Hum Aura i Distillery bar Aura smješteni u jednu od prvih građevina humskog predgrađa, srednjovjekovnu nastambu, kasnije kroz stoljeća Gradsku ložu u kojoj se biraju župani, te u Fontiku (žitnici) poziva na otkrivanje brojnih povijesnih detalja slikovitog Huma i naše Terre magice.

 

 

Fascinantna je i poveznica da je 70-ih godina prošloga stoljeća u Aleji glagoljaša postavljeno 11 spomenika, obnovljen je prastari pučki običaj u kojem 11 žudiga (sudaca) bira novog župana na leto dan (na godinu dana), a muzej obitelji Sirotić danas broji upravo 11 prostorija, odnosno tematskih cjelina kroz koje su na jedan izrazito dojmljiv način efektno uz pomoć gotovo 1500 eksponata prikazali prošlost Istre, njene običaje, zanate i tradiciju.

 

 

Put od ideje do realizacije trajao je pune 2 godine, ali je zato rezultat briljantan. Koračajući muzejom uočile smo mnoštvo znamenitih, očuvanih detalja raspoređenih u: staru apoteku, školu, poštu, trgovinu, destileriju, tematsku prostoriju posvećenu glagoljici, stari mlin, pa čak i u postolarsku, stolarsku, krojačku i freskoslikarsku radionicu.

 

 

Moramo istaknuti da su nas posebno oduševile i iznenadile interaktivne cjeline u kojima je moguće: napisati razglednicu isključivo na glagoljici, ubaciti je u stari sandučić i ona stvarno stiže na adresirano odredište, napraviti vlastitu kremu, samljeti kukuruzno brašno, samljeti i napraviti kavu, ali i iz drvene bačve napuniti bočicu čuvene biske te istu ručno etiketirati. Doista jedno novo iskustvo i jedinstveni doživljaj prošlosti!

 

 

U prekrasno uređenom Distillery baru Aura osim prepoznatljivih i nagrađenih proizvoda ovog poznatog istarskog brenda možete popiti i najmanju kavu na svijetu, ali i kušati najmanje palačinke na svijetu.

 

 

Dakle, fantazija! Naš duboki naklon i jedno veliko hvala vrijednoj obitelji Sirotić i svim divnim ljudima koji su uključeni u ovaj projekt. Upravo zahvaljujući njima prošlost sjevera Istre postaje sadašnjost, no svakako i jedna fenomenalna te dragocjena turistička atrakcija.

 

 

Ne brinite, nismo Vam sve otkrile, ima tu još puno sadržaja za uživanje, otkrivanje i istraživanje. Stoga, ove sunčane proljetne dane iskoristite kako bi doživjeli čaroliju prošlosti u muzeju najmanjeg grada na svijetu, guštali u najmanjoj kavi na svijetu, okusili tradicionalnu bisku te osjetili potpuno novi duh životopisnog Huma.

 

 

Museum of Hum AurA & Distillery bar AurA
Hum 8, 52425 Hum
Mob: 091 269 4254
Radno vrijeme: 09:00 – 20:00 h
Web: www.aura.hr
Instagram: destilerijaaura
Facebook: Destilerija AurA

Napomena: Fotografije br. 3, 8, 9 i 10 ustupila na korištenje Destilerija AurA.

 

admin
Preko 90 ostvarenih suradnji s istarskim ugostiteljima, vinarima, tartufarima, organizatorima manifestacija i ostalim nositeljima turističke ponude Od malih nogu redovito posjećujemo restorane, konobe, manifestacije i festivale vezane uz istarsku gastronomiju. Obožavamo istarsku kuhinju i lokalne proizvode: pršut, sir, tartufe, tradicionalnu tjesteninu, ombolo, kobasice, kroštule, fritule, maslinovo ulje, … kao i vrhunska istarska vina koja se savršeno sljubljuju uz istarske delicije. Naša ideja o promoviranju istarske gastro scene nastala je iz velike ljubavi i strasti prema Istri i istarskoj gastronomiji. Sasvim spontano, 07. svibnja 2019. godine prilikom posjeta jednom restoranu osnovale smo gastronomski vodič pod nazivom delicious.istrian.restaurants, za sve ljubitelje istarske kuhinje koji su u potrazi za dobrim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima na području Istre. Od tada vodimo Internet blog i instagram profil delicious.istrian.restaurants, putem kojih dijelimo svoje osobno gastronomsko iskustvo isključivo o do sada posjećenim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima. Svaki posjet je popraćen našim slikama ambijenta i jela, kratkim osvrtom i recenzijama cjelokupne usluge sa stajališta gosta u 7 kategorija: lokacija, ambijent, osoblje, okus jela, dekoracija jela, ponuda i cijena. Izuzetno nam je drago što već više od godinu dana doprinosimo promociji istarske eno - gastro ponude. Oduševljene smo činjenicom da je veliki broj ugostitelja prepoznao potencijal suradnje s blogerima i influencerima, tako da već imamo popis ugostiteljskih objekata koje ćemo posjetiti do kraja godine. Također, ponosne smo što je naš rad i trud od samog početka prepoznat te odlično prihvaćen od strane ugostitelja, kao i od strane potencijalnih gostiju koji nam se svakodnevno javljaju putem instagrama, gdje danas imamo 11.500 pratitelja. Prate nas ugostitelji, vinari, maslinari, razne cijenjene ličnosti, prijatelji i brojni ljubitelji istarskih delicija, kojima se ovim putem od srca zahvaljujemo na podršci. Nadahnute dosadašnjim radom i potrebom da uz ugostiteljske objekte promoviramo i vinare, maslinare, tartufare i ostale nositelje istarske turističke ponude u suradnji s MAKE studijom iz Poreča odlučile smo se za izradu web stranice, kao i za novo ime DELISTRIA. Uskoro nova iznenađenja, pratite nas!!! Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese

POGLEDAJTE I OVE RECENZIJE