TRAŽI POJAM

OPG GREBAC, KAŠTELIR – LABINCI

OPG GREBAC, KAŠTELIR – LABINCI

OPG Grebac, član poljoprivredne udruge Vitis

U pratnji Marka Bratovića, predsjednika poljoprivredne udruge Vitis posjetile smo OPG Grebac. Ovaj kaštelirski OPG specijaliziran za proizvodnju maslinovog ulja možete pronaći na adresi Kovači 17.

 

 

Priča obitelji Grebac započela je davne 1906. godine. ,,Moji preci su se oduvijek bavili poljoprivredom, prvenstveno vinarstvom, a zatim i maslinarstvom. No, intenzivnijoj proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja posvetili smo se zadnjih 10 godina,, – govori nam Karlo Grebac.

 

 

Danas obrađuju ukupno 1200 stabala maslina, a najzastupljenija sorta koju njeguju u obiteljskim maslinicima je Leccino. Upravo pripremaju i 1 hektar novih nasada, na kojem će posaditi oko 300 maslina.

 

 

Na tržištu su prisutni s 4 različite vrste eksta djevičanskog maslinovog ulja. U paleti proizvoda nalazimo 3 monosortna ulja: Bužu, Biancheru i Leccino. Asortiman su dodatno obogatili i uljem dobivenim od nekoliko sorti maslina, pod nazivom Premium mix. Navedene etikete su dostupne u pakiranjima od 0.25 l, 0.5 l te 0.75 l.

Prodaja se odvija na kućnom pragu, a dio plasiramo na njemačko i austrijsko tržište – kaže nam Karlo Grebac.

 

 

Nakon što smo razgledali prostor OPG – a uputili smo se u jedan od maslinika koji je obitelj Grebac kupila 30 – ih godina prošlog stoljeća.  Zanimljivost ovog maslinika je što se u njemu nalazi mala kažeta odnosno kamena kućica. Upitale smo Karla je li riječ o staroj kapelici? ,,Ne ! Bivši vlasnik je dolazio s konjem u obilazak imanja te je ova mala kažeta bila mjesto na kojem se on susretao sa svojim prijateljicama – to je istinita priča te male kažete s osmijehom na licu govori nam Grebac.

 

 

Još je jedna zanimljivost vezana uz ovaj maslinik, a to je da ovdje masline imaju svoje kumove. Uglavnom je riječ o turistima koji vrlo rado sudjeluju i u berbi maslina. Na određenim stablima nalaze se metalne pločice s posvetom.

Bilo nam je izuzetno zadovoljstvo obići ovaj specifičan maslinik. Doista smo uživale u prekrasnom masliniku i ugodnom društvu.

Do sljedećeg susreta …

 

 

OPG Grebac
Kovači 17, 52464 Kaštelir
Mob: 098 936 2435
Web: www.grebac.com
Facebook: GREBAC
Instagram: GREBAC
E – mail: karlo.grebac@gmail.com 

Poljoprivredna udruga Vitis: INSTAGRAMFACEBOOK

Pratite nas i na Instagramu: DELISTRIA

 

admin
Preko 90 ostvarenih suradnji s istarskim ugostiteljima, vinarima, tartufarima, organizatorima manifestacija i ostalim nositeljima turističke ponude Od malih nogu redovito posjećujemo restorane, konobe, manifestacije i festivale vezane uz istarsku gastronomiju. Obožavamo istarsku kuhinju i lokalne proizvode: pršut, sir, tartufe, tradicionalnu tjesteninu, ombolo, kobasice, kroštule, fritule, maslinovo ulje, … kao i vrhunska istarska vina koja se savršeno sljubljuju uz istarske delicije. Naša ideja o promoviranju istarske gastro scene nastala je iz velike ljubavi i strasti prema Istri i istarskoj gastronomiji. Sasvim spontano, 07. svibnja 2019. godine prilikom posjeta jednom restoranu osnovale smo gastronomski vodič pod nazivom delicious.istrian.restaurants, za sve ljubitelje istarske kuhinje koji su u potrazi za dobrim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima na području Istre. Od tada vodimo Internet blog i instagram profil delicious.istrian.restaurants, putem kojih dijelimo svoje osobno gastronomsko iskustvo isključivo o do sada posjećenim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima. Svaki posjet je popraćen našim slikama ambijenta i jela, kratkim osvrtom i recenzijama cjelokupne usluge sa stajališta gosta u 7 kategorija: lokacija, ambijent, osoblje, okus jela, dekoracija jela, ponuda i cijena. Izuzetno nam je drago što već više od godinu dana doprinosimo promociji istarske eno - gastro ponude. Oduševljene smo činjenicom da je veliki broj ugostitelja prepoznao potencijal suradnje s blogerima i influencerima, tako da već imamo popis ugostiteljskih objekata koje ćemo posjetiti do kraja godine. Također, ponosne smo što je naš rad i trud od samog početka prepoznat te odlično prihvaćen od strane ugostitelja, kao i od strane potencijalnih gostiju koji nam se svakodnevno javljaju putem instagrama, gdje danas imamo 11.500 pratitelja. Prate nas ugostitelji, vinari, maslinari, razne cijenjene ličnosti, prijatelji i brojni ljubitelji istarskih delicija, kojima se ovim putem od srca zahvaljujemo na podršci. Nadahnute dosadašnjim radom i potrebom da uz ugostiteljske objekte promoviramo i vinare, maslinare, tartufare i ostale nositelje istarske turističke ponude u suradnji s MAKE studijom iz Poreča odlučile smo se za izradu web stranice, kao i za novo ime DELISTRIA. Uskoro nova iznenađenja, pratite nas!!! Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese

POGLEDAJTE I OVE RECENZIJE