TRAŽI POJAM

Vinarija Mario Banko, Bašići

Vinarija Mario Banko, Bašići

 

Mala vinarija s velikim izborom

Na prošlogodišnjoj Vinistri zaintrigirala nas je vinarija Mario Banko smještena u selu Bašići nedaleko Tinjana. Uistinu smo jedva dočekale posjetiti ih i pobliže upoznati “Svijet vina obitelji Banko”.

U ugodno uređenoj kušaoni dočekali su nas radišni vinari, Mario i Toni Banko. Kroz razgovor smo saznale da je gospodin Mario Banko 1995. godine posadio prve loze te time započeo uspješnu vinsku priču obitelji Banko, a 2007. godine potpuno su se posvetili vinogradarstvu i vinarstvu.

 

 

Danas ova mala obiteljska vinarija njeguje 2 hektara vinograda. S obzirom na to nude doista zadovoljavajući asortiman proizvoda u kojem će svatko pronaći nešto za sebe.

Tako u ponudi nalazimo čak 7 vinskih etiketa i to: Malvaziju istarsku, Muškat bijeli, Rosè, merlot Premijera, teran Tinjanac, Cabernet sauvignon te kupažu Sveti Šimun dobivenu od terana, cabernet sauvignona i hrvatice.

 

 

Vrlo je pohvalno to što su ponudu nedavno obogatili sjajnim pjenušcem efektnog naziva Bombona. Ovaj pjenušac je dobiven klasičnom metodom, a proizveden je od hrvatice, merolta, cabernet sauvignona i refoška iz berbe 2019.

Ukoliko niste znali obitelj Banko se bavi i proizvodnjom destilata, a proizvode 6 različitih vrsta: Komovicu, Dunju, Bisku, Medovaču, Teranino i odležanu komovicu Salutem.

 

 

No, to nije sve! Vinarija Banko potpisuje i etiketu ekstra djevičanskog maslinovog ulja prigodnog naziva Kapja.

Kad smo otkrile što se sve skriva u njihovoj škrinjici s blagom, morale smo nešto i kušati, zar ne?! Degustaciju smo započele već spomenutim pjenušcem Bombona koji nas je podjednako oduševio bojom, okusom i mirisom, ali moramo priznati i nazivom. Uvrstile smo ga na listu pjenušaca idealnih za ženska druženja, ali i romantične trenutke u dvoje.

 

 

Zatim smo kušale najtraženije vino u ponudi, Malvaziju istarsku iz berbe 2020., a kako doznajemo uskoro će na tržištu biti dostupna berba 2021. Već pri prvom gutljaju jako su nam se svidjele specifične note Bankove malvazije, za koje vjerujemo da oduševljavaju i najveće vinoljupce.

Uz domaće istarske kobasice, pancetu, sir i masline imale smo priliku probati vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje te čašicu izvrsnog i izrazito pitkog merlota Premijera (berba 2019). Za naziv Premijera smo se odlučili jer je to prvi merlot proizveden u našem podrumu. Vino je dobiveno od grožđa iz novog nasada, posađenog 2016. godine, godinu i pol je odležalo u novim hrastovim bačvama i onda je punjeno u boce – govori nam Toni.

 

 

U zavodljivom Muškatu bijelom uživale smo uz fine domaće slastice koje nam je pripremila Mariova supruga. Muškat se inače ubraja u naša omiljena vina, a atraktivne arome ovog vina su nas jednostavno osvojile.

 

 

Na samom kraju su nam poslužili jedan aromatični istarski liker koji žene obožavaju. Pogađate, riječ je o dobro znanom Teraninu. Pri spomenu ovog likera od terana dovoljno je reći da pruža slatki užitak koji miluje sva osjetila.

Svaki proizvod se odlikuje posebnim karakteristikama. Iza svakog proizvoda stoji puno ljubavi, rada i truda. Osim toga, svaki proizvod ima svoju priču i vjerne obožavatelje.

 

 

Svakako moramo napomenuti da su njihov rad, trud te neupitnu kvalitetu prepoznali i brojni stručnjaci što potvrđuju izrazito važne nagrade, zlatne medalje i raznorazna priznanja.

Mi se jedva čekamo vratiti kako bi kušale Rose i još pokoju dobru etiketu, a Vas pozivamo da ih posjetite i otkrijete sve čari “Svijeta vina obitelji Banko”. Živjeli !

 

 

Vinarija Mario Banko
Bašići 29 D, 52444 Tinjan
Tel: 091 725 3938
Web: www.vila-romana.info 
Instagram: vina_mario_banko 
Facebook: Vina Mario Banko

 

admin
Preko 90 ostvarenih suradnji s istarskim ugostiteljima, vinarima, tartufarima, organizatorima manifestacija i ostalim nositeljima turističke ponude Od malih nogu redovito posjećujemo restorane, konobe, manifestacije i festivale vezane uz istarsku gastronomiju. Obožavamo istarsku kuhinju i lokalne proizvode: pršut, sir, tartufe, tradicionalnu tjesteninu, ombolo, kobasice, kroštule, fritule, maslinovo ulje, … kao i vrhunska istarska vina koja se savršeno sljubljuju uz istarske delicije. Naša ideja o promoviranju istarske gastro scene nastala je iz velike ljubavi i strasti prema Istri i istarskoj gastronomiji. Sasvim spontano, 07. svibnja 2019. godine prilikom posjeta jednom restoranu osnovale smo gastronomski vodič pod nazivom delicious.istrian.restaurants, za sve ljubitelje istarske kuhinje koji su u potrazi za dobrim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima na području Istre. Od tada vodimo Internet blog i instagram profil delicious.istrian.restaurants, putem kojih dijelimo svoje osobno gastronomsko iskustvo isključivo o do sada posjećenim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima. Svaki posjet je popraćen našim slikama ambijenta i jela, kratkim osvrtom i recenzijama cjelokupne usluge sa stajališta gosta u 7 kategorija: lokacija, ambijent, osoblje, okus jela, dekoracija jela, ponuda i cijena. Izuzetno nam je drago što već više od godinu dana doprinosimo promociji istarske eno - gastro ponude. Oduševljene smo činjenicom da je veliki broj ugostitelja prepoznao potencijal suradnje s blogerima i influencerima, tako da već imamo popis ugostiteljskih objekata koje ćemo posjetiti do kraja godine. Također, ponosne smo što je naš rad i trud od samog početka prepoznat te odlično prihvaćen od strane ugostitelja, kao i od strane potencijalnih gostiju koji nam se svakodnevno javljaju putem instagrama, gdje danas imamo 11.500 pratitelja. Prate nas ugostitelji, vinari, maslinari, razne cijenjene ličnosti, prijatelji i brojni ljubitelji istarskih delicija, kojima se ovim putem od srca zahvaljujemo na podršci. Nadahnute dosadašnjim radom i potrebom da uz ugostiteljske objekte promoviramo i vinare, maslinare, tartufare i ostale nositelje istarske turističke ponude u suradnji s MAKE studijom iz Poreča odlučile smo se za izradu web stranice, kao i za novo ime DELISTRIA. Uskoro nova iznenađenja, pratite nas!!! Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese

POGLEDAJTE I OVE RECENZIJE