TRAŽI POJAM

Vinarija Radanović, Pazin

Vinarija Radanović, Pazin

 

Istarska vinska idila

Obiteljska vinarija Radanović udaljena je svega 10 kilometra od Pazina te 15 – ak minuta vožnje od Motovuna. Točnije, nalazi se na idiličnoj lokaciji u selu Zovići nedaleko Trviža. Ovu relativno novu vinariju u vinskom svijetu vodi mladi vinar Luka Radanović, koji je također zaposlen i u poznatoj motovunskoj vinariji Fakin. Uz Luku, u svakodnevne poslove vinarije uključeni su i ostali članovi obitelji: sestra Mikaela, mama Ana te otac Ivan.

 

 

U lijepo uređenom vanjskom prostoru dočekao nas je gostoljubivi Luka. Sam dolazak pred vinariju poziva na opuštajuće trenutke. Zelenilo, 2 raskošna hrastova stabla, ljuljačka, ležaljke, opuštajući pogled, razigrani pas Lulu, veličanstveni konji Lord i Korona,… i naravno odlična vina, ukratko rečeno – istarska vinska idila.

 

 

U razgovoru sa simpatičnim Lukom saznajemo da se vinograd nalazi na oko 350 metara nadmorske visine, na crvenoj zemlji. Prve loze su posadili 2010. godine, a danas obrađuju oko 1 hektar vinograda. Od sorti njeguju Malvaziju i Teran, dok grožđe za muškat otkupljuju s područja Momjana. U 2022. godini planiraju posaditi nove nasade melota, sauvignona te muškata žutog.

 

 

,,Prve etikete, nekih 600 boca, proizveli smo 2015. godine. Trenutno su na tržištu dostupne 3 etikete: Malvazija, Teran i Muškat bijeli. Ove godine je u planu i nova etiketa, a riječ je o roseu od terana,, – govori nam Luka i poziva nas da kušamo spomenute etikete.

 

 

Naš prvi susret s vinima Radanović započele smo nagrađenom Malvazijom berbe 2020. Ova izvanredna malvazija je nedavno nagrađena Vinistrinom zlatnom medaljom te je s čak 87,67 bodova bila uključena i u dodatno ocjenjivanje za šampionski naslov. Idealno rashlađena, prigodna za ljetne dane, potpuno je zadovoljila naše nepce.

 

 

Zatim smo uz 2 vrste sira, domaći istarski pršut i salamin koji sami rade od divlje i pitome svinje kušale Malvaziju iz berbe 2019. Jako pitko vino. Obe malvazije imaju 13 % alkohola.

 

 

Iduće vino, Teran iz berbe 2019. s 13 % alkohola dobitna je kombinacija vina odležanog u inoksu i u drvu. Boja, miris i okus ovog vina osvajaju osjetila.

U posljednjoj etiketi, Muškatu bijelom iz berbe 2020. uživale smo uz finu tortu od crnog čaja koju nam je napravila Lukina mama Ana. Uistinu nagrada za nepce. Vino ima 12,5 % alkohola, a kao što smo već napomenule grožđe otkupljuju na Momjanštini.

 

 

Vinarija Radanović je itekako vrijedna pažnje i pohvale. Vina ove male istarske vinarije su nam se doista jako svidjela. Filozofija vinarije je usmjerena prema ponudi kvalitetnih vina i to se odmah primijeti. Trude se i napreduju u svim segmentima te tako od nedavno imaju i nove, veoma interesantne etikete. Na bijelim etiketama bezbojnim dubokorezom utisnuta su 2 hrastova stabla, koja ćete inače uočiti odmah pri dolasku u vinariju.

 

 

Na kraju, domaćinima želimo uputiti još jedno veliko hvala na divnom gostoprimstvu, a vas pozivamo da doživite ovu istarsku vinsku idilu.

Do sljedećeg susreta…

 

 

Vinarija Radanović
Zovići 47 a, 52000 Pazin
Mob: 092 116 7766 
Radno vrijeme: radnim danom
od 16 h, vikendom od 10 h
Email: vinaradanovic@gmail.com 
Facebook: vina.radanovic
Instagram: vinaradanovic

Pratite nas i na Instagramu: DELISTRIA

 

admin
Preko 90 ostvarenih suradnji s istarskim ugostiteljima, vinarima, tartufarima, organizatorima manifestacija i ostalim nositeljima turističke ponude Od malih nogu redovito posjećujemo restorane, konobe, manifestacije i festivale vezane uz istarsku gastronomiju. Obožavamo istarsku kuhinju i lokalne proizvode: pršut, sir, tartufe, tradicionalnu tjesteninu, ombolo, kobasice, kroštule, fritule, maslinovo ulje, … kao i vrhunska istarska vina koja se savršeno sljubljuju uz istarske delicije. Naša ideja o promoviranju istarske gastro scene nastala je iz velike ljubavi i strasti prema Istri i istarskoj gastronomiji. Sasvim spontano, 07. svibnja 2019. godine prilikom posjeta jednom restoranu osnovale smo gastronomski vodič pod nazivom delicious.istrian.restaurants, za sve ljubitelje istarske kuhinje koji su u potrazi za dobrim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima na području Istre. Od tada vodimo Internet blog i instagram profil delicious.istrian.restaurants, putem kojih dijelimo svoje osobno gastronomsko iskustvo isključivo o do sada posjećenim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima. Svaki posjet je popraćen našim slikama ambijenta i jela, kratkim osvrtom i recenzijama cjelokupne usluge sa stajališta gosta u 7 kategorija: lokacija, ambijent, osoblje, okus jela, dekoracija jela, ponuda i cijena. Izuzetno nam je drago što već više od godinu dana doprinosimo promociji istarske eno - gastro ponude. Oduševljene smo činjenicom da je veliki broj ugostitelja prepoznao potencijal suradnje s blogerima i influencerima, tako da već imamo popis ugostiteljskih objekata koje ćemo posjetiti do kraja godine. Također, ponosne smo što je naš rad i trud od samog početka prepoznat te odlično prihvaćen od strane ugostitelja, kao i od strane potencijalnih gostiju koji nam se svakodnevno javljaju putem instagrama, gdje danas imamo 11.500 pratitelja. Prate nas ugostitelji, vinari, maslinari, razne cijenjene ličnosti, prijatelji i brojni ljubitelji istarskih delicija, kojima se ovim putem od srca zahvaljujemo na podršci. Nadahnute dosadašnjim radom i potrebom da uz ugostiteljske objekte promoviramo i vinare, maslinare, tartufare i ostale nositelje istarske turističke ponude u suradnji s MAKE studijom iz Poreča odlučile smo se za izradu web stranice, kao i za novo ime DELISTRIA. Uskoro nova iznenađenja, pratite nas!!! Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese

POGLEDAJTE I OVE RECENZIJE