TRAŽI POJAM

Vina Cossetto, Kaštelir – Labinci

Vina Cossetto, Kaštelir – Labinci

Vinarija Cossetto, član poljoprivredne udruge Vitis

Ponos općine Kaštelir – Labinci je svakako i vinarija obitelji Cossetto. U društvu Marka Batovića, predsjednika poljoprivredne udruge Vitis posjetile smo ovu izrazito šarmantnu istarsku vinariju smještenu na adresi Roškići 10.

 

 

Dočekao nas je gospodin Alfredo Cossettto koji nas je pobliže upoznao s vinskom ponudom. No, prije nego smo krenuli s degustacijom upitale smo ga –  Kada je zapravo započela vinska priča obitelji Cossetto? ,,Iako se tradicija proizvodnje vina, maslinovog ulja i općenito bavljenja poljoprivredom proteže kroz 7 generacija, 2002. godina je ključna. Tada smo zapravo napunili prvu bocu i ozbiljnije krenuli s proizvodnjom vina, a zatim i maslinovog ulja,, – govori nam ljubazni Alfredo.

 

 

Danas ukupno obrađuju 8 hektara vinograda. Najzastupljenija sorta u vinogradima je malvazija, od bijelih sorti njeguju još chardonnay i muškat bijeli, a od crnih sorti merlot, teran te borgonju.

 

 

Njihova su vina dostupna u restoranima i vinarijama diljem Hrvatske, a osobito u Istri i Dalmaciji. Na tržištu trenutno imaju 11 etiketa. Od sviježih vina u ponudi nalazimo Malvaziju, Chardonnay, Muškat bijeli i Rose. Etikete crnih vina koja su odležavana ili u barrique bačvama ili u većim drvenim bačvama su: Teran, Cabernet Sauvignon, Mozaik ( kupaža terana, borgonje i cabernet sauvignona) te Borgonja koju proizvode samo u posebnim godinama. Merlot je jedino crno vino iz ponude koje odležava u inoksu. Osim toga imaju i dvije etikete u Premium liniji, a to su Chardonnay koji se vinificira pomoću sur lie metode te Malvazija Rustica kod koje je bitno naglasiti da se radi o prosušivanju grožđa iz starog vinograda s nešto višim alkoholima te nama ostatka šećera.

 

 

Osim navedenih etiketa u asortimanu imaju i kvalitetnu malvaziju pod nazivom Gentile, to je prvo vino koje je kćerka napravila te se pokazalo kao vrlo traženo.

 

 

Vina koja su nam se najviše svidjela: svježa Malvazija (berba 2019.), Muškat žuti (berba 2019.) te Mozaik, kupaža crnih vina iz berbe 2016.

Vinarija Cossetto nas je uistinu oduševila kako vinima tako i prekrasno uređenim prostorom vinarije koji odiše tradicijom i duhom Istre, duhom Terre magice.

 

 

Vina Cossetto
Roškići 10, 52464 Kaštelir
Tel:  098 366 464
E – mail: alfredo.cossetto@pu.t-com.hr

Poljoprivredna udruga Vitis: FACEBOOKINSTAGRAM

Pratite nas i na Instagramu: DELISTRIA 

 

admin
Preko 90 ostvarenih suradnji s istarskim ugostiteljima, vinarima, tartufarima, organizatorima manifestacija i ostalim nositeljima turističke ponude Od malih nogu redovito posjećujemo restorane, konobe, manifestacije i festivale vezane uz istarsku gastronomiju. Obožavamo istarsku kuhinju i lokalne proizvode: pršut, sir, tartufe, tradicionalnu tjesteninu, ombolo, kobasice, kroštule, fritule, maslinovo ulje, … kao i vrhunska istarska vina koja se savršeno sljubljuju uz istarske delicije. Naša ideja o promoviranju istarske gastro scene nastala je iz velike ljubavi i strasti prema Istri i istarskoj gastronomiji. Sasvim spontano, 07. svibnja 2019. godine prilikom posjeta jednom restoranu osnovale smo gastronomski vodič pod nazivom delicious.istrian.restaurants, za sve ljubitelje istarske kuhinje koji su u potrazi za dobrim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima na području Istre. Od tada vodimo Internet blog i instagram profil delicious.istrian.restaurants, putem kojih dijelimo svoje osobno gastronomsko iskustvo isključivo o do sada posjećenim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima. Svaki posjet je popraćen našim slikama ambijenta i jela, kratkim osvrtom i recenzijama cjelokupne usluge sa stajališta gosta u 7 kategorija: lokacija, ambijent, osoblje, okus jela, dekoracija jela, ponuda i cijena. Izuzetno nam je drago što već više od godinu dana doprinosimo promociji istarske eno - gastro ponude. Oduševljene smo činjenicom da je veliki broj ugostitelja prepoznao potencijal suradnje s blogerima i influencerima, tako da već imamo popis ugostiteljskih objekata koje ćemo posjetiti do kraja godine. Također, ponosne smo što je naš rad i trud od samog početka prepoznat te odlično prihvaćen od strane ugostitelja, kao i od strane potencijalnih gostiju koji nam se svakodnevno javljaju putem instagrama, gdje danas imamo 11.500 pratitelja. Prate nas ugostitelji, vinari, maslinari, razne cijenjene ličnosti, prijatelji i brojni ljubitelji istarskih delicija, kojima se ovim putem od srca zahvaljujemo na podršci. Nadahnute dosadašnjim radom i potrebom da uz ugostiteljske objekte promoviramo i vinare, maslinare, tartufare i ostale nositelje istarske turističke ponude u suradnji s MAKE studijom iz Poreča odlučile smo se za izradu web stranice, kao i za novo ime DELISTRIA. Uskoro nova iznenađenja, pratite nas!!! Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese

POGLEDAJTE I OVE RECENZIJE