TRAŽI POJAM

Vinarija Fachin, Motovun

Vinarija Fachin, Motovun

Mala istarska vinarija za velike ljubitelje vina

Dražesna obiteljska vinarija Fachin se nalazi u malom zaseoku Rodeli pokraj Motovuna. U ukusno uređenom prostoru ispred vinarije srdačno nas je dočekala cijela obitelj. Odmah smo primijetile da je gostoprimstvo u ovoj maloj istarskoj vinariji za velike ljubitelje vina na najvišoj razini, a srdačna dobrodošlica sigurne smo svakom gostu zagarantirana.

 

 

Obitelj Fachin se već generacijama bavi vinarstvom i vinogradarstvom. No, ozbiljnije su se posvetili vinima 2000. godine. Danas pod vinogradima njeguju ukupno 6  hektara, među kojima prednjači malvazija, zatim teran te ostale sorte poput pinota bijelog i muškata žutog – saznajemo od gospodina Daria Fachina.

 

 

Luka Fachin, 4. generacija iz obitelji koja gaji ljubav prema vinima, nam je predstavio 2 etikete s kojima su trenutno prisutni na tržištu: Malvaziju Istarsku i Teran.

Predstavljanje vina smo započeli s Malvazijom Istarskom koja nosi naziv Case Vecchie, a ime je dobila prema lokalitetu na kojem se nalazi vinograd. Mi smo kušale malvaziju iz berbe 2020. s volumnim udjelom alkohola od 13%. Možemo reći da je ovo jedno pitko vino vrlo izražene svježine i mineralnosti te se svakako odlično sljubljuje uz istarska jela, što nam je i sam Luka potvrdio.

 

 

Zatim smo po prvi put kušale doista plemeniti Teran vinarije Fachin iz berbe 2020. Ovaj Teran zanimljivog naziva Raspo Rosso, iz razloga što peteljka grozda u doba sazrijevanja poprimi crvenkastu boju, je definitivno senzacionalno otkriće za sva naša osjetila. Naravno, grožđe je iz poznatih motovunskih vinograda koji daju vrhunska vina. Nakon godine dana odležavanja u inox bačvama vino je vrlo ugodne svježine, a volumni udio alkohola je 12 % – govori nam Luka.

 

 

Oba vina su zaista očarala sva naša osjetila. Degustacija vina je bila popraćena domaćim istarskim delicijama, od kojih posebno moramo izdvojiti vrhunski istarski pršut iz domaćeg uzgoja, pripremljen upravo za potrebe degustacija, kako bi gostima ponudili samo najbolje okuse Istre. Na plati se uz pršut našlo još nekoliko poslastice za nepce također sve iz domaćeg uzgoja: komadići dinje, istarski sir, mini rajčice te istarsko maslinovo ulje. Ne smijemo zaboraviti spomenuti i fine tradicionalne kroštule.

 

 

Pohvalno je što od nedavno imaju novi dizajn etiketa te za iduću godinu pripremaju i širenje asortimana, a samim time planiraju i češće pojavljivanje na značajnim vinskim manifestacijama. Počašćene smo što smo imale priliku premijerno kušati i: Rosè, Pinot bijeli te desertnu Malvaziju. Uz spomenute etikete, dogodine će se u ponudi naći i Muškat žuti. Priznajemo, od noviteta nam se najviše svidio Rosè, dok nas je Pinot bijeli ugodno iznenadio jer ga rijetko susrećemo u vinarijama diljem Istre.

 

 

Osim što oduševljava istinske ljubitelje vina, ova mala istarska vinarija posjeduje zaista veliki potencijal za daljnji razvoj.

Degustacija je moguća uz prethodnu najavu, no ukoliko se nađete na području Motovuna i neplanirano svratite gostoljubiva i vrlo draga obitelj Fachin će vas vrlo rado primiti te pobliže upoznati sa svojim vinima. Svakako ih posjetite kad vam se pruži prilika. Živjeli!

 

 

Vinarija Fachin
Rodeli 77a, 52424 Motovun
Mob: 091 939 6627
E mail: fachind@hotmail.com
Facebook: vinafachin 
Instagram: vinafachin

Pratite nas i na Instagramu : DELISTRIA

 

admin
Preko 90 ostvarenih suradnji s istarskim ugostiteljima, vinarima, tartufarima, organizatorima manifestacija i ostalim nositeljima turističke ponude Od malih nogu redovito posjećujemo restorane, konobe, manifestacije i festivale vezane uz istarsku gastronomiju. Obožavamo istarsku kuhinju i lokalne proizvode: pršut, sir, tartufe, tradicionalnu tjesteninu, ombolo, kobasice, kroštule, fritule, maslinovo ulje, … kao i vrhunska istarska vina koja se savršeno sljubljuju uz istarske delicije. Naša ideja o promoviranju istarske gastro scene nastala je iz velike ljubavi i strasti prema Istri i istarskoj gastronomiji. Sasvim spontano, 07. svibnja 2019. godine prilikom posjeta jednom restoranu osnovale smo gastronomski vodič pod nazivom delicious.istrian.restaurants, za sve ljubitelje istarske kuhinje koji su u potrazi za dobrim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima na području Istre. Od tada vodimo Internet blog i instagram profil delicious.istrian.restaurants, putem kojih dijelimo svoje osobno gastronomsko iskustvo isključivo o do sada posjećenim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima. Svaki posjet je popraćen našim slikama ambijenta i jela, kratkim osvrtom i recenzijama cjelokupne usluge sa stajališta gosta u 7 kategorija: lokacija, ambijent, osoblje, okus jela, dekoracija jela, ponuda i cijena. Izuzetno nam je drago što već više od godinu dana doprinosimo promociji istarske eno - gastro ponude. Oduševljene smo činjenicom da je veliki broj ugostitelja prepoznao potencijal suradnje s blogerima i influencerima, tako da već imamo popis ugostiteljskih objekata koje ćemo posjetiti do kraja godine. Također, ponosne smo što je naš rad i trud od samog početka prepoznat te odlično prihvaćen od strane ugostitelja, kao i od strane potencijalnih gostiju koji nam se svakodnevno javljaju putem instagrama, gdje danas imamo 11.500 pratitelja. Prate nas ugostitelji, vinari, maslinari, razne cijenjene ličnosti, prijatelji i brojni ljubitelji istarskih delicija, kojima se ovim putem od srca zahvaljujemo na podršci. Nadahnute dosadašnjim radom i potrebom da uz ugostiteljske objekte promoviramo i vinare, maslinare, tartufare i ostale nositelje istarske turističke ponude u suradnji s MAKE studijom iz Poreča odlučile smo se za izradu web stranice, kao i za novo ime DELISTRIA. Uskoro nova iznenađenja, pratite nas!!! Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese

POGLEDAJTE I OVE RECENZIJE