TRAŽI POJAM

Vinarija Franc Arman, Vižinada

Vinarija Franc Arman, Vižinada

 

Vinogradi okupani suncem pod okriljem obitelji Franca Armana

Nedavno smo posjetile cijenjenu istarsku vinariju Franc Arman, smještenu u selu Narduči, na području općine Vižinada.

Priznajemo da smo zaista s velikim oduševljenjem i zanimanjem dočekale susret s iznimno hvaljenim istarskim vinarima Francom i Oliverom Armanom.

 

 

Oliver Arman, već 6. generacija istinskih zaljubljenika u vinsku kapljicu i njegu vinove loze, nas je pobliže upoznao s obiteljskom vinskom pričom koju vješto pišu od daleke 1850. godine. Dakle, pri spomenu ove vinarije moramo istaknuti da istarskom vinskom scenom dostojanstveno vladaju od samih početaka iste.

 

 

Proizvodnju su započeli s 4 hektara, a danas pod vinogradima njeguju gotovo 20 hektara. U vinogradima su zastupljene sljedeće sorte: malvazija (50%), teran, merlot, chardonnay, pinot sivi, sauvignon blanc, muškat žuti, muškat bijeli, cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah te još nekoliko sorti u manjim količinama.

Svoje prve buteljke proizveli su 1996. godine (berba 1995.), a danas su na tržištu prisutni s čak 12 etiketa vina te 2 vrste rakija: Don Edoardo – destilat od malvazije odležan 8 godina u rabljenoj bačvi od terana i komovica bijela.

 

 

Važno je istaknuti da vinarija Franc Arman jedina u Hrvatskoj ima patentiranu etiketu odnosno zaštićeni dizajn iste. Logo vinarije simbolizira vinograde okupane suncem pod okriljem obitelji Franca Armana.

 

 

Iz primamljivog asortimana vrhunskih vina kušale smo četiri etikete prema izboru domaćina.

Degustaciju smo započele vrlo pitkom Malvazijom istarskom iz berbe 2020. Prilikom kušanja zastale smo na tren i promatrale prekrasnu zlatno žutu boju vina. Do izražaja je došao okus vanilije, ali osjetile smo i voćne note citrusa. Svakako jedna od boljih istarskih malvazija – ako se nas pita.

Uslijedilo je još jedno ugodno iznenađenje za naša osjetila, no potpuno drugačijeg aromatskog profila od prethodnog vina, a riječ je o Malvaziji classic iz berbe 2017. Kod ovog vina karakteristično je da se maceracija provodi onoliko koliko traje fermentacija te da se proizvodi bez dodatnih sulfita. Odležava u drvu, a od trenutka berbe do stavljanja na tržište moraju proći minimalno 2 godine.

 

 

Iduće vino koje smo kušale bio je Rosè od Terana i Cabernet franca iz berbe 2020. čija aroma podsjeća prvenstveno na jagodu. Zanimljivost ovog vina je da se jako puno koristi uz gastronomske delicije poput tartara od škampa, carpaccia od tune, ali čak i uz ribu, iz razloga što slatkoća ne dominira u vinu – govori nam Oliver.

 

 

Za kraj nam je Oliver ponudio izvrsnu crnu kupažu nazvanu Il Grande (berba 2015.). Ovo je prva kupaža, odnosno mješavina više sorti grožđa ( 60% Teran,  20% Merlot i 20% Cabernet franc ) koju sam ja osmislio i napravio povodom 25 godina suradnje mog tate, Franca Armana i poznatog talijanskog enologa Maura Bressana, koji je još u samim počecima prepoznao veliki potencijal u našoj vinariji – priča nam Oliver Arman. Upečatljiva etiketa prikazuje karikaturu gospodina Franca iz mladih dana, a ujedno reprezentira i legendu Velog Jože, za koju simpatično s osmijehom kažu da je Veli Jože iz Motovuna došao u Narduče jer su tu bolji judi i bolje vino.

 

 

Nakon degustacije razgledale smo prodajni prostor ispunjen interesantnim detaljima i vinski podrum, smješten 5 metara ispod zemlje. U obilasku podruma saznajemo da 70% vina odležava u inoksu, a 30% u drvenim bačvama.

 

 

Posjet vinariji Franc Arman bio je pravi užitak. Uz ugodan razgovor i degustaciju senzacionalnih vinskih poslastica provele smo  jedno divno poslijepodne. Upravo to preporučujemo i vama kad se poželite opustiti uz dobru vinsku kapljicu. Živjeli!

 

 

Pratite nas i na Instagramu: DELISTRIA

Vinarija Franc Arman
Narduči 5, 52447 Vižinada
Tel: 091 574 0498
Radno vrijeme: ljetno: 08-20 h,
zimsko: 08-16 h, nedjeljom zatvoreno
E-mail: info@francarman.hr
Web: www.francarman.hr 
Instagram: francarman_wines_ 
Facebook: Franc Arman Wines

 

admin
Preko 90 ostvarenih suradnji s istarskim ugostiteljima, vinarima, tartufarima, organizatorima manifestacija i ostalim nositeljima turističke ponude Od malih nogu redovito posjećujemo restorane, konobe, manifestacije i festivale vezane uz istarsku gastronomiju. Obožavamo istarsku kuhinju i lokalne proizvode: pršut, sir, tartufe, tradicionalnu tjesteninu, ombolo, kobasice, kroštule, fritule, maslinovo ulje, … kao i vrhunska istarska vina koja se savršeno sljubljuju uz istarske delicije. Naša ideja o promoviranju istarske gastro scene nastala je iz velike ljubavi i strasti prema Istri i istarskoj gastronomiji. Sasvim spontano, 07. svibnja 2019. godine prilikom posjeta jednom restoranu osnovale smo gastronomski vodič pod nazivom delicious.istrian.restaurants, za sve ljubitelje istarske kuhinje koji su u potrazi za dobrim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima na području Istre. Od tada vodimo Internet blog i instagram profil delicious.istrian.restaurants, putem kojih dijelimo svoje osobno gastronomsko iskustvo isključivo o do sada posjećenim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima. Svaki posjet je popraćen našim slikama ambijenta i jela, kratkim osvrtom i recenzijama cjelokupne usluge sa stajališta gosta u 7 kategorija: lokacija, ambijent, osoblje, okus jela, dekoracija jela, ponuda i cijena. Izuzetno nam je drago što već više od godinu dana doprinosimo promociji istarske eno - gastro ponude. Oduševljene smo činjenicom da je veliki broj ugostitelja prepoznao potencijal suradnje s blogerima i influencerima, tako da već imamo popis ugostiteljskih objekata koje ćemo posjetiti do kraja godine. Također, ponosne smo što je naš rad i trud od samog početka prepoznat te odlično prihvaćen od strane ugostitelja, kao i od strane potencijalnih gostiju koji nam se svakodnevno javljaju putem instagrama, gdje danas imamo 11.500 pratitelja. Prate nas ugostitelji, vinari, maslinari, razne cijenjene ličnosti, prijatelji i brojni ljubitelji istarskih delicija, kojima se ovim putem od srca zahvaljujemo na podršci. Nadahnute dosadašnjim radom i potrebom da uz ugostiteljske objekte promoviramo i vinare, maslinare, tartufare i ostale nositelje istarske turističke ponude u suradnji s MAKE studijom iz Poreča odlučile smo se za izradu web stranice, kao i za novo ime DELISTRIA. Uskoro nova iznenađenja, pratite nas!!! Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese

POGLEDAJTE I OVE RECENZIJE