TRAŽI POJAM

SIRANA FAJMAN, LETAJ

SIRANA FAJMAN, LETAJ

 

Okusi tradicije i sreće

Obiteljska sirana Fajman se nalazi u mjestu Letaj podno Učke. Proizvodnja domaćih sireva je dugogodišnja tradicija u obitelji Fajman, a sirana kao takva uspješno posluje punih 10 godina.

Danas sirana Fajman dnevno proizvede od 800 do 900 litara mlijeka, odnosno 80 do 90 kila izvrsnog istarskog sira. Kod proizvodnje je važno napomenuti da raspolažu s preko 60 muznih grla te je njihova najveća prednost upravo to što za proizvodnju svih proizvoda koriste isključivo mlijeko dobiveno mužnjom krava s vlastite farme.

 

 

Kao glavne adute ove istarske sirane s izrazito velikim potencijalom izdvojile bi vrlo kvalitetne i ukusne proizvode dobivene od dnevno svježeg i nepasteriziranog kravljeg mlijeka te zaista jedan divan pristup domaćina prema posjetiteljima.

Tijekom posjeta smo redom kušale sljedeće neodoljive mliječne delicije: mladi kravlji sir takozvani škripavac (zrenje 3 dana), polutvrdi kravlji sir (zrenje 30 dana), tvrdi kravlji sir (zrenje 60 dana), kravlji sir s tartufima (zrenje 30 dana), svježu kravlju skutu obogaćenu medom i domaćim orasima te običan jogurt od kravljeg mlijeka.

 

 

Svi navedeni proizvodi su nas zaista oduševili, a od domaćina saznajemo da su najprodavaniji polutvrdi sir i skuta. Mi bi od sireva kao favorite izdvojile polutvrdi sir i sir s tartufima. Skuta je blaga i neutralnog okusa, tako da je možete konzumirati i u slatkoj i u slanoj varijanti. Naime, nama se jako svidjela skuta koju su nam domaćini poslužili u kombinaciji s orasima i medom. Na samom kraju smo kušale i odličan običan jogurt bogatog okusa i guste teksture.

 

 

Što se tiče cijena, one su vrlo pristupačne: mladi sir 60 kn/kg, polutvrdi sir 70 kn/kg, sir s tartufima 220 kn/kg, skuta 50 kn/kg te jogurt 15kn/l. Tvrdi sir su rasprodali te će ponovno biti u prodaji za nekoliko mjeseci (prije Uskrsa svakako).

 

 

Nakon degustacije razgledale smo farmu i zrionu sireva. Degustacije su inače moguće uz prethodnu najavu, dok je kupnja na adresi Letaj 21 moguća svakodnevno.

 

 

Svakako Vam preporučujemo da posjetite siranu Fajman te doživite okuse tradicije i sreće. Već kad smo spomenule sreću, zanimljivo je da je njihov zaštitni znak upravo djetelina s četiri lista koja tradicionalno simbolizira sreću, a razlog tome je što je gotovo svi ukućani vrlo lako i često pronalaze.

 

 

Ovim putem obitelji Fajman upućujemo sve pohvale za trud, predanost te marljiv i konstantan rad. Također, želimo im puno uspjeha u daljnjem stvaranju mliječnih delicija s okusom Istre.

Do skorog susreta!

 

 

Sirana Fajman
Letaj 21, 52232 Letaj
Mob: 098 928 4284
E-mail: p.g.fajman@gmail.com
Radno vrijeme: 9:00 – 19:00 h
Facebook: Sirana Fajman
Instagram: sirana.fajman 

 

 

 

admin
Preko 90 ostvarenih suradnji s istarskim ugostiteljima, vinarima, tartufarima, organizatorima manifestacija i ostalim nositeljima turističke ponude Od malih nogu redovito posjećujemo restorane, konobe, manifestacije i festivale vezane uz istarsku gastronomiju. Obožavamo istarsku kuhinju i lokalne proizvode: pršut, sir, tartufe, tradicionalnu tjesteninu, ombolo, kobasice, kroštule, fritule, maslinovo ulje, … kao i vrhunska istarska vina koja se savršeno sljubljuju uz istarske delicije. Naša ideja o promoviranju istarske gastro scene nastala je iz velike ljubavi i strasti prema Istri i istarskoj gastronomiji. Sasvim spontano, 07. svibnja 2019. godine prilikom posjeta jednom restoranu osnovale smo gastronomski vodič pod nazivom delicious.istrian.restaurants, za sve ljubitelje istarske kuhinje koji su u potrazi za dobrim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima na području Istre. Od tada vodimo Internet blog i instagram profil delicious.istrian.restaurants, putem kojih dijelimo svoje osobno gastronomsko iskustvo isključivo o do sada posjećenim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima. Svaki posjet je popraćen našim slikama ambijenta i jela, kratkim osvrtom i recenzijama cjelokupne usluge sa stajališta gosta u 7 kategorija: lokacija, ambijent, osoblje, okus jela, dekoracija jela, ponuda i cijena. Izuzetno nam je drago što već više od godinu dana doprinosimo promociji istarske eno - gastro ponude. Oduševljene smo činjenicom da je veliki broj ugostitelja prepoznao potencijal suradnje s blogerima i influencerima, tako da već imamo popis ugostiteljskih objekata koje ćemo posjetiti do kraja godine. Također, ponosne smo što je naš rad i trud od samog početka prepoznat te odlično prihvaćen od strane ugostitelja, kao i od strane potencijalnih gostiju koji nam se svakodnevno javljaju putem instagrama, gdje danas imamo 11.500 pratitelja. Prate nas ugostitelji, vinari, maslinari, razne cijenjene ličnosti, prijatelji i brojni ljubitelji istarskih delicija, kojima se ovim putem od srca zahvaljujemo na podršci. Nadahnute dosadašnjim radom i potrebom da uz ugostiteljske objekte promoviramo i vinare, maslinare, tartufare i ostale nositelje istarske turističke ponude u suradnji s MAKE studijom iz Poreča odlučile smo se za izradu web stranice, kao i za novo ime DELISTRIA. Uskoro nova iznenađenja, pratite nas!!! Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese

POGLEDAJTE I OVE RECENZIJE