TRAŽI POJAM

Tomažova konoba, Vošteni

Tomažova konoba, Vošteni

Mala riznica odličnih domaćih okusa

Naša mala riznica odličnih domaćih okusa nalazi se u selu Vošteni kraj Svetog Lovreča. Na adresi Vošteni 19 smjestila se pršutana i konoba. Na istoj lokaciji, iznad konobe domaćini iznajmljuju 1 apartman u koji komotno mogu smjestiti do 8 osoba.

Ukoliko ste ljubitelji pršuta pretpostavljamo da ste već čuli za višestruko nagrađivanu pršutanu Tomaso. Svoje delicije redovito predstavljaju na Internacionalnom sajmu pršuta u Tinjanu, Međunarodnom festivalu kobasica u Svetom Petru u Šumi te ostalim značajnim manifestacijama. Prilikom posjeta zatekle smo vrijednog domaćina gospodina Voštena u pršutani kako priprema pršute za sušenje. Miro nas je proveo kroz svoje carstvo pršuta. Prostorija ispunjena pršutima raznih veličina, u kojoj se nalaze i kobasice, panceta te ombolo odiše opojnim mirisom, a upravo dobar miris otkriva i dobre pršute. Ostavili smo domaćina da marljivo dalje radi i spustili se u konobu kušati spomenute delicije.

 

 

Mala konoba kapaciteta 60 – ak sjedećih mjesta sastoji se od terase i unutarnjeg prostora od 2 dijela, sale koja može primiti 25 ljudi i prostora u kojem se nalazi kamin kapaciteta 10 – ak osoba. Ukoliko poželite intimnije druženje s Vašim prijateljima u konobi u kojoj se osjeti duh Istre, duh terre magice Tomažova konoba idelan je izbor. Povedete li i Vašeg psa znajte da tu ima mjesta i za njega. Konoba je omiljeno odredište i svima poznatih Gustafa.

U ambijentu koji ostavlja dojam nekih prošlih vremena poslužuju se tradicionalna jela istarske kuhinje, koja definitivno jednostavnošću i najfinijim okusima osvajaju sva osjetila. Ponuda nije opširna, no ono što se nudi potpuno zadovoljava okusom, a cijene su maksimalno prihvatljive. Zamamna mesna jela ispod peke pripremaju se po narudžbi.

 

 

Čašica rakije dobar je početak svakog obroka. Kao aperitiv domaćini su nam poslužili lokalne rakije – bisku, medicu, teranino i lozu, nazdravili smo čašicom medice i s nestrpljenjem vrlo kratko čekali hladno predjelo. Stigao je pijat najboljih istarskih delicija – pršut (rezan na nož), suhi ombolo i kobasice s tartufima iz vlastite pršutane Tomaso, ovčji sir, sir s tartufima, dinja, domaće paprike, domaći kruh, a našlo se tu i pravo domaće istarsko maslinovo ulje od domaćina, crno i bijelo vino također od domaćina … doista čarobni istarski gušti.

Zatim nam je posluženo omiljeno jelo naših starih – tradicionalna istarska maneštra od bobići, karakterističnog okusa koji vraća u djetinjstvo i podsjeća na ručak kod none. Od jušnih jela osim istarske maneštre u ponudi imaju i dnevnu juhu.

 

 

Tipična istarska tjestenina koju vrijedna domaćica sama radi, kako i priliči pravoj istarskoj obiteljskoj konobi, nastavila je niz odličnih autohtonih okusa. U ponudi imaju fuže, njoke i pljukance sa raznim šugima ( šugo od boškarina, šugo od domaće kokoške, šugo od lokalne divljači, s tartufima, s pršutom itd. ). Po preporuci kušale smo fuže sa šugom od domaće kokoške i pljukance sa šugom od lokalne divljači. Tjestenina nas je oduševila okusom i količinom porcije. Nedavno smo kušale i pljukance sa šugom od boškarina i također ostale oduševljene.

 

 

S obzirom da u ponudi imaju obolo i kobasice iz vlastite pršutane nismo mogle odoljeti. Meso bogatog okusa bilo je savršeno pripremljeno, a kao prilog serviran je kiseli kupus. Od mesnih jela u jelovniku nalazimo još biftek i ramstek.

 

 

Od slastica u ponudi imaju domaće fritule, palačinke sa sezonskom marmeladom koju sami rade te dnevni kolač. Odlučile smo se za palačinke s domaćom marmeladom od šipka. Jednostavan, a izuzetno ukusan desert.

 

 

Posebno moramo pohvaliti domaćicu gospođu Mariju za domaća, s ljubavlju pripremljena jela tradicionalne istarske gastronomije, koja su nas oduševila okusom. Bila je to još jedna lijepa večer, gdje nam se na kraju (nakon što je pršute stavio na sušenje) pridružio i domaćin Miro. U ugodnom društvu uz čašicu domaćeg vina malo smo i zasvirali.

Do sljedećeg susreta…

 

 

Naši su bodovi smjernice sa stajališta gosta što poboljšati kako bi cjelokupna usluga bila što kvalitetnija.

Ostvareni bodovi: 16,5/21

* lokacija …………… 2,5/3
* ambijent ……….……. 2/3
* ponuda ………………. 2/3
* osoblje ……..……… 2,5/3
* okus jela ………….…. 3/3
* dekoracija jela …….. 1,5/3
* cijena …..…………….. 3/3

Tomažova konoba
Vošteni 19, Vošteni
52448 Sveti Lovreč
Tel.: 052 616 523
Mob.: 098 255 594
Web: www.tomaso.hr
Facebook: Tomazova konoba

 

admin
Preko 90 ostvarenih suradnji s istarskim ugostiteljima, vinarima, tartufarima, organizatorima manifestacija i ostalim nositeljima turističke ponude Od malih nogu redovito posjećujemo restorane, konobe, manifestacije i festivale vezane uz istarsku gastronomiju. Obožavamo istarsku kuhinju i lokalne proizvode: pršut, sir, tartufe, tradicionalnu tjesteninu, ombolo, kobasice, kroštule, fritule, maslinovo ulje, … kao i vrhunska istarska vina koja se savršeno sljubljuju uz istarske delicije. Naša ideja o promoviranju istarske gastro scene nastala je iz velike ljubavi i strasti prema Istri i istarskoj gastronomiji. Sasvim spontano, 07. svibnja 2019. godine prilikom posjeta jednom restoranu osnovale smo gastronomski vodič pod nazivom delicious.istrian.restaurants, za sve ljubitelje istarske kuhinje koji su u potrazi za dobrim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima na području Istre. Od tada vodimo Internet blog i instagram profil delicious.istrian.restaurants, putem kojih dijelimo svoje osobno gastronomsko iskustvo isključivo o do sada posjećenim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima. Svaki posjet je popraćen našim slikama ambijenta i jela, kratkim osvrtom i recenzijama cjelokupne usluge sa stajališta gosta u 7 kategorija: lokacija, ambijent, osoblje, okus jela, dekoracija jela, ponuda i cijena. Izuzetno nam je drago što već više od godinu dana doprinosimo promociji istarske eno - gastro ponude. Oduševljene smo činjenicom da je veliki broj ugostitelja prepoznao potencijal suradnje s blogerima i influencerima, tako da već imamo popis ugostiteljskih objekata koje ćemo posjetiti do kraja godine. Također, ponosne smo što je naš rad i trud od samog početka prepoznat te odlično prihvaćen od strane ugostitelja, kao i od strane potencijalnih gostiju koji nam se svakodnevno javljaju putem instagrama, gdje danas imamo 11.500 pratitelja. Prate nas ugostitelji, vinari, maslinari, razne cijenjene ličnosti, prijatelji i brojni ljubitelji istarskih delicija, kojima se ovim putem od srca zahvaljujemo na podršci. Nadahnute dosadašnjim radom i potrebom da uz ugostiteljske objekte promoviramo i vinare, maslinare, tartufare i ostale nositelje istarske turističke ponude u suradnji s MAKE studijom iz Poreča odlučile smo se za izradu web stranice, kao i za novo ime DELISTRIA. Uskoro nova iznenađenja, pratite nas!!! Kristina Ritoša & Anamarija Bassanese

POGLEDAJTE I OVE RECENZIJE